Share Dette
Kontakt Mig!
//Bullshit & Bingoplade

Bullshit & Bingoplade

Bullshit i ledelse

Everyone rises to their level of incompetence. “The Peter Principle” American teacher and writer (1919 – 1988)
Laurence J. Peter

Photo Courtesy of  Alexa Photos Pixabay

 

 

Bingoplade ledelse, eller Bullshit i ledelse.

 

Den franske forfatter og filosof Albert Camus har opkaldt sit hovedværk Sisyfos-myten efter den berømte myte om kongen Sisyfos. Ifølge græsk mytologi dømmes Sisyfos til at rulle en kæmpesten op ad en bjergside til evig tid. Hver gang han næsten er ved toppen, ruller stenen fra ham og ender ved bjergets fod. Han må begynde forfra igen. Sisyfos må altså sætte hele sin kraft ind på intet at udrette. Myten har lagt navn til begrebet sisyfosarbejde, en håbløs opgave, der aldrig får ende. Som Camus skriver, mente guderne med en vis ret, at der ikke kunne tænkes nogen frygteligere straf end et fuldstændig unyttigt og håbløst arbejde.

Men ifølge Camus kan Sisyfos vælge at engagere sig i opgaven. Hver gang han selv forlader højderne for at starte forfra, er han sin skæbnes overmand. Ifølge Camus skal vi forestille os Sisyfos som en lykkelig mand.

Læren af myten om Sisyfos er, at vi ikke primært skal finde lykke og mening i at nå mål. Vi skal først og fremmest være engageret i det daglige arbejde, vi udfører. Meningsfuldheden skal som hos Sisyfos findes i arbejdet med at skubbe stenen til toppen af bjerget – ikke i at nå målet med at få den op på toppen.

 

Bingoplade ledelse?

 

Engagement i opgaven – stenen, der skal op ad bjerget Først og fremmest skaber vi mening ved at engagere os i en opgave. Men det er lidt svært hvis den der “leder” er uengageret i visse medarbejdere, så bliver det Bingoplade ledelse der overtager scenen og det betyder for mig i alle tilfælde at meningen med mine opgaver kører af sporet. Det er ikke lykke jeg stræber efter på mit job, den finder du aldrig der men hvis opgaverne er uddelegeret og formuleret på samme måde som man spiller Bingo så er det svært at tage det seriøst.

Når vi taler om formål, handler det naturligvis ikke om overordnede indholdsløse visioner såsom “Going From Good to Great” eller “Vi skal være best-in-class”, eller noget i den stil. Det får man ikke meget ud af, ud over at bullshit-bingopladen hurtigt bliver fuld. Visioner og formål skal være praksisnære og gøres konkrete. Hvor gør vi en forskel? Hvem hjælper vi? Hvad hjælper vi dem med?

Der skal altså være en kobling til det daglige arbejde. Ledere og medarbejdere skal kunne se sig selv i formålet. Som leder bør og skal man være den daglige fortolker og formidler af formålet for at gøre det vedkommende for medarbejderne. Ellers kommer store visioner nemt til at lyde tomme og bliver snarere en kilde til meningsløshed end til mening. Og det kan jeg sagtens se sker på min arbejdsplads lige pt:

 

Når jeg taler om bingoplade effekt er det af den øjensynlige grund at en leder ikke skal være subjektiv! i sit valg af opgaver overfor sine medarbejdere. Man må gerne “læse” foretrække en medarbejder frem for en anden i næsten alle opgaver. At alle hver især så har forskellige kompetencer ja så klart. Det efterlader uaget dette, mig med en dårlig smag i munden og et “nå” det fik jeg så heller ikke som opgave,min fornemmeste opgave er åbenbart at gøre mig selv arbejdsløs for reelle givtige opgaver? Man kan sige det er lykkedes meget godt med det. Resultatet er at jeg trods flere års stilfærdige skub om konkrete, givtige opgaver at jeg i stedet er opsagt! Jeg syntes det er dårlig ledelsesstil.

Hvis man virkelig ønsker en medarbejder skal yde en indsats for hele holdet, skal vedkommende også involveres i teamet? “læs bare god ledelse er at kende forskel på bingo & bullshit! Undskyldningen for min opsigelse er omkostnings reducering?? “My Ass” det er enten alders diskrimination, eller fordi man simpelthen ikke er gearet til at skabe symbiose nok. Jeg har fået fortalt at jeg koster 20.000 kr. som fleksjobber at have. Det er direkte en løgn, virksomheden modtager over 2/3 dele af min løn fra kommunen. Come oooon!! – mest syge undskyldning til dato. Jeg er ikke vred, bitter, eller sur… til gengæld er jeg i stedet for utroligt skuffet.

 

Mødet med andre – at gøre en forskel

 

Mening er også noget, vi oplever, når vi ser og mærker, at vi gør en forskel. Ikke en forskel i forhold til, om trafiklyset i Excel-regnearket er rødt, gult eller grønt, men en rigtig forskel for andre mennesker. Når vi ser glæde og taknemmelighed i et andet menneskes ansigt. Mening i arbejdslivet er for mange forbundet med at gøre noget godt for andre. I mit tilfælde for de brugere der skal serviceres hver dag.

Ifølge den fransk-litauiske eksistentielle filosof Emmanuel Levinas er mennesket ikke først og fremmest optaget af at forholde sig til sig selv, men til det andet menneske. Det er gennem vores kontakt til andre, at vi selv bliver til, og vores liv får mening. Det gælder også i arbejdslivet. Forholdet til et andet menneske er først og fremmest det at stå over for hinanden ansigt-til-ansigt og mærke et nærvær. Jo flere meningsløse skemaer og formaliteter vores relation er båret af, jo længere væk bevæger vi os fra nærværet og fra vores oplevelse af ansvar over for vedkommende. Og det sker desværre også ind imellem hos min arbejdsplads. Det er sq da bingoplade ledelse! Ram det rigtige nummer på pladen så får du sikkert noget meningsfuldt!

 

» I en organisation forfremmes enhver op til sit inkompetence niveau. «
Det bedste råd jeg nogensinde har fået, og så er det ikke engang løwn!

 

 

  • 12 views
  • 0 Comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Visitor counter

Besøgende siden 26 januar 2019

Your IP: 3.238.147.211

About Author 01.

John Grandt

Navn er John Grandt, Alder 62 år.Jeg er ejer af dette domæne. Jeg har i mange år arbejdet med IT, marketing, design og udvikling af hjemmesider, applikationer, video & generelt Media i bredeste forstand. Er du arbejdsgiver? så send mig en mail om eventuelle ledige jobs.
På forhånd tak..Send mig en mail på
info@grandts.com

On Instagram 04.

Sidste Nye Indlæg 02.

Kategorier 05.

Klar til at kontakte mig ?

Kontakt Mig!
Luk
BLOGGEN